Uczniowie klas trzecich odwiedzili najmniejszą na świecie Fabrykę Cukierków Ciuciu Artist w Krakowie, w której słodycze produkowane są ręcznie na bazie technologii zaczerpniętej z XVII i XVIII – wiecznych manufaktur.
Po przekroczeniu progu fabryki wszyscy zostali oczarowani widokiem słodkich arcydzieł i unoszącym się w powietrzu zapachem słodkości. To było niesamowite doświadczenie dla zmysłów!
Podczas słodkiej lekcji pt. „Jak to jest zrobione?” trzecioklasiści obejrzeli pokaz produkcji ulubionych słodyczy – cukierków i lizaków, podziwiając mistrzowskie umiejętności cukierników przy tworzeniu kolorowych, kreatywnych kompozycji.
Uczniowie wzięli również udział w warsztatach karmelarskich, podczas których własnoręcznie tworzyli artystyczne dzieła pod okiem doświadczonych rzemieślników, a następnie delektowali się wyśmienitymi smakami wytworów.
Na zakończenie warsztatów każdy uczestnik został uhonorowany specjalnym wyróżnieniem – Certyfikatem Młodego Karmelarza.
Gratulacje dla wszystkich Młodych Karmelarzy!