Sezon na pyszne jesienne frykasy trwa! W tym tygodniu u pierwszaków pod nóż poszły warzywa i owoce – robiliśmy owocowe, kolorowe szaszłyki oraz smaczne, wesołe kanapki. Nie zabrakło też prawdziwego soku malinowego z babcinej spiżarni. Kanapki i szaszłyki smakowały małym kuchcikom wybornie, każdy z apetytem pałaszował wykonane własnoręcznie dania. Zajęcia w ramach zabawy w gotowanie były “bardzo smaczne”. Mniam… mniam…
Warsztaty „kulinarne rewolucje” poprzedziły zajęcia o zasadach zdrowego odżywiania. Segregowaliśmy warzywa, owoce, rozmawialiśmy o sadzie i ogrodzie. Na podstawie wyciętych z gazetek reklamowych zdrowych i niezdrowych produktów żywnościowych stworzyliśmy sylwetki Zdrowisia i Niezdrowisia. Już wiemy, co jeść by być zdrowym, silnym i mieć dużo zapału i energii.
Wiele emocji dostarczył również straganowy teatrzyk i inscenizowanie z pomocą warzywnych kukiełek wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”.
Nie mogło też zabraknąć działań artystycznych, z warzywami w tle:) Tworzyliśmy wielobarwne mozaiki z ziemniaczanych pieczątek maczanych w farbie.
Już wkrótce przed nami kolejna przygoda kulinarna.
Link do galerii foto – https://tiny.pl/c14vc